Jak se bezpečně pohybovat na internetu?

Zaujalo vás něco z mé nabídky? Nebo máte zájem o téma jako takové, ale chtěli byste jít svojí cestou? Neváhejte mě kontaktovat!

1) Základy bezpečnosti na internetu

V dnešní době je internet nedílnou součástí našeho života. Používáme ho k práci, zábavě, komunikaci s přáteli a rodinou. Bohužel, s tím, jak se internet rozvíjí, roste také počet nebezpečí, která hrozí. Hrozby, které jsou stále více sofistikované, mohou mít katastrofické důsledky pro jednotlivce i společnosti. A nemusí jít jenom o vyluxování bankovního konta. Pro útočníky může být velice zajímavý například i Váš účet na Google.

Není příjemné přemýšlet o takových nebezpečích, ale je nezbytné si uvědomit, že rizika jsou reálná a stále se zvyšují. Bezpečnost na internetu je proto jedním z nejdůležitějších témat, o kterých bychom měli mluvit a učit se. Bohužel mezi uživateli je rozšířeno mnoho zavádějících nebo přímo škodlivých informací o tom, jak se nevystavovat hrozbám.

Pojďme se tedy zaměřit na to, jak být na internetu v bezpečí. Zejména na oblasti:

  • Jak vytvářet a uchovávat bezpečná hesla?
  • Jak minimalizovat dopady potenciálního napadení?
  • Jak rozpoznat včas každý pokus o prolomení Vaší bezpečnosti? Jaké techniky útočníci používají?
  • Co dělat v případě, že máte podezření na to, že jste byli napadeni?
  • Co dělat s odkazy a e-maily u kterých si nejste jistí, zda jsou bezpečné?

Toto Vám nabízím ve svojí přednášce o bezpečnosti na internetu, která Vám pomůže zvýšit Vaše povědomí o nebezpečích, naučí Vás, jak se chránit před útoky a jak se stát obezřetným a informovaným uživatelem internetu. Samozřejmě, bezpečnost na internetu je velice široké téma, ale již aplikováním několika klíčových prvků můžete docílit výrazného zvýšení bezpečnosti nejenom sás, ale i vašich blízkých.

Délka: 75 minut
Kapacita: neomezená

2) Jak pracovat s informacemi na internetu?

V dnešní době jsou informace snadno dostupné, ale bohužel také velmi často zkreslené a lživé. Nejspíše každý z nás se již setkal s pojmy jako dezinformace, hoax, propaganda a hybridní válka, protože se staly běžným tématem diskuzí na celém světě. Dokážeme ještě vůbec rozpoznat pravdivé informace od těch zavádějících nebo lživých?

V životě se setkáváme s množstvím informací, ať už v práci nebo v osobním životě. Každý z nás by se měl naučit jak s informacemi pracovat efektivně. To zahrnuje nejenom schopnost informace vyhodnotit a umět potvrdit nebo vyvrátit. Nedílnou schopností je i odhadnout, které informace ověřovat a které nikoliv, protože málo kdo z nás má čas opravdu důkladně ověřovat vše.

Na přednášce se dozvíte, jak:

  • rozpoznat pravdivé informace od těch zavádějících a lživých;
  • efektivně filtrovat informace na internetu a najít to, co hledáte;
  • získat důvěryhodné zdroje informací, na které se můžete spolehnout;
  • chránit sebe i své blízké před šířením lživých informací;
  • zlepšit své schopnosti kritického myšlení a rozhodování¨.

Na této přednášce se naučíte, jak pracovat s informacemi na internetu jako profesionál. Je na čase, abychom byli schopni rozpoznat pravdu a neztratili se v množství informací, které na nás každý den čekají.

Délka: 75 minut
Kapacita: neomezená

Dále je možné navázat workshopem, ve kterém se čerstvě nabyté znalosti můžete vyzkoušet prakticky.

Délka: 60 minut
Kapacita: 15 osob